Hva er egentlig «normalen» som gravid eller mor?

ALLE HAR FORSKJELLIGE VALG, ØNSKER OG PRIORITERINGER

Først av alt (før jeg hopper inn det jeg egentlig skal snakke om i dag)…..ja… jeg har faktisk dratt på meg en strømpebukse! Følte på en måte at jeg hadde flytte litt for mye inn i ullbuksene mine, og siden vi skulle til oldemor og oldefar i Vollen, vill jeg «pynte» meg litt. Det er ikke preggo strømpebuksen men en jeg hadde liggende fra i fjor. Jeg fant ut at det er hele den greia med å dra hele strømpebuksen over magen og nesten opp under armene som gjør meg ukomf. Jeg føler jeg drar på meg en heldress av strømpis. Enn så lenge funker det helt greit med de normale strømpebuksene jeg brukte før jeg ble gravid, og så bare bretter jeg de litt ned;)

Jeg er en ganske åpen, direkte, litt hard, men også en rund person. Jeg har respekt for andres valg, verdier, og hverdag selv om jeg har andre eller helt annerledes valg. Min business er min og alle andre har sin. Hvem er jeg til håne, henge ut eller mene at jeg er noe bedre eller at min måte, mine valg og det jeg gjør er best/riktig? Jeg stiller likt som alle andre, og jeg lar mannen i gata velge for seg og sine. Selvfølgelig kan jeg sitte med mine nærmeste, Lavrans eller med mine egne tanker å lure på hvorfor eller hvordan andre velger ditt&datt, og jeg noe helt annet. 

Så over til det å være seg selv når man er gravid eller når man blir mor for første gang, andre gang eller femte gang. For hvis det er en ting jeg har merket etter jeg var gravid og ble mor for første (og andre gang) så er det disse spørsmålene, ja kanskje litt presset på å følge det flertallet mener er mest naturlig å gjøre, eller være etter at man har blitt mor. I første svangerskap og etter at jeg hadde født, samt i dette svagerskapet får jeg følgende spørsmål/henvendelser:

– Trist å se at du ikke har gleden av barselgruppe.

– Hvorfor velger du bort barselgrupper og viktige samtaler med andre mødre?

– Hvorfor velger du å ikke dele det største i livet med dine nærmeste en gang?

– Du vet ikke hva du går glipp av når du velger bort barselgrupper, fødekurs og informasjonsturer på sykehuset før fødsel.

– Du må være en ensom sjel som ikke klarer å være på café med andre mødre/barnevogner.

– Hvorfor har du ikke behov for å delta på babysvømming, og alt annet det fantastiske man kan tilby de små etter de er født?

– Er du for fin til å benytte jordmor på helsestasjonen?

– Hva er greia med at du ikke ønsker fødebag? Lever du i steinalderen eller.

En ting jeg føler fra andre som velger det motsatte av meg når det kommer til disse punktene, er at de ser på meg som den rare, eller «hun som tror hun er bedre enn oss», fordi jeg ikke tar en del i det. Du vil forandre deg når du blir mor, du vil se gleden av det, du vil bli en helt annen sa de. Men hey, nei jeg har ikke blitt en helt annen. Jeg har fremdeles ikke noe ønske om å være en del av en barselgruppe, jeg har fremdeles ikke noe ønske å snakke om søvn, melk, bleier, eller den nye hverdagen med andre ukjente mødre, som ja helt sikkert kan bli gode venner, men det er ikke noe jeg prioriterer. Jeg snakker ikke om sånt til venninner en gang, eller venner uten barn. Det er ikke noe som opptar meg eller noe jeg ønsker å bruke 110% på selv om jeg er i en «mamma periode». Jeg har aldri vært eller blitt den som ønsker det, så hvorfor skal jeg føle et press om at jeg er helt bak mål bare fordi jeg ikke vil være en del av en barselgruppe? Hvorfor må jeg snakke om baby baby baby bare fordi jeg har blitt mor? Noen føler mer på det andre, og jeg føler ikke like mye på det, og begge deler er vel helt greit?

Så får jeg høre at det er slemt å vite at jeg ikke liker å sitte på café hvis det er hundre barnevogner der, babyer osv. Ja vi må få lov til å sitte her vi også, blir det alltid slengt tilbake hvis du sier at du syntes det blir litt mye med babyer osv. Ja for all del, sitt så mye dere vil der, men jeg må få lov til å ikke sitte der med min baby, eller uten baby, hvis det er det jeg ønsker. 

Jeg har ikke fødebag fordi jeg ikke ser noe grunn til pakke så spesielt mye med. Det blir joggis og noe babyklær, og sånn er jeg da. Jeg tar heller babysvømmingen sammen med Lavrans når vi har tid sammen. Jeg ønsker heller ikke å legge ut fødselsbilder, tidsunkt, lengde og vekt på facebook til alle venner rett etter fødsel. Det vil jeg heller ta når vi treffes, og hvorfor er jeg rar fordi jeg ikke gror fast å blir 110% mamma bare fordi jeg ikke tar del i mye av det mange andre gjør ? En annen ting er at jeg aldri har brukt stellebag. Denne gangen har jeg heller ikke valgt å bestille/skaffe meg stellebag til vognen. Jeg føler selv at jeg ikke trenger det, og kan fint bruke min egen veske, eller legge det jeg vil dra med under vognen feks. Det er kanskje rart det og ? ;)

Jeg er fremdeles Anja, venninne, kjæreste, hun gravide, mor, hun som elsker å reise uten barn/med barn, dra på kjæresteferier, arrangere fester, ha vinkvelder, etc. Jeg syntes at alle skal få gjøre det de vil ang barselgrupper, samtaler med jordmor, diskusjoner om permisjon, bleier, eller ferier med barn :) 

Jeg syntes det er stas å vise søte plagg av&til, jeg lurer på ting jeg også, og ja jeg kommer garantert til å ha bilder av meg selv med en barnevogn fremover, for ja jeg syntes det er stas jeg også, men kanskje ikke på alle områder som mange andre velger når de er gravide/mødre <3 

Anja

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

19 kommentarer

 1. Hei! Ville bare tipse deg om gravid strømpebuksene fra Lindex! De er gode og varme, og det kjennes nesten ikke at de er på! Jeg brukte de fra Hm først, og de er virkelig fæle å ha på

 2. Haha, dette er så utrolig latterlig! Vi er så mange ulike mennesker og det er selvsagt at man tenker og føler på ulike måter! Om noen får supert utbytte av en barselgruppe, så er jo det helt topp (jeg er selv en av de), men om man velger noe annet, må jo det også være helt greit? Noen elsker babyprat, mens ande gjør ikke. Vi elsker barna våre like mye!
  Vi fikk kolikkbaby som sov 6 timer i døgnet på det minste, og jeg synes de første 6 mnd var kjempetøffe. Alle forventer at du koser deg glugg hjemme med baby. Vi har verdens herligste og blideste lille gutt, og jeg elsket ham fra jeg fant ut at han var på vei, men det har vært en tøff tid. I dag er han 9 mnd og jeg koser meg glugg hjemme. Men det må være lov å føle på alle ender av skalaen, uansett hva det gjelder, <3
  Jeg heier på deg! Og håper alt ordner seg med lille. :-)

  1. Anja Johansen

   I feel ya :) Klemmer

 3. Er så enig med deg! Dette er en uting i disse tider,at alle skal blande seg.På meg virker det som om noen av dine følgere og andre bloggers følgere tar det som personlig kritikk når du/dere mener noe annet enn dem. En av de fineste karaktertrekk (synes jeg) er mennesker som er åpne og lytter til OG aksepterer andres valg og måte og leve livet sitt på.Vi må alle lage våre egne regler i forhold til hvordan vi lever våre liv. Synes du er sterk og flott som står støtt i dine valg.

 4. Heia deg!
  Hadde det helt på samme måte. Heldigvis får man gjøre akkurat som man vil :-) Folk har meninger om alt, men å godta at folk er forskjellige og ikke alltid mener det samme må vel snart være lov. Masse lykke til videre! Fortsett å være du! Du vet best hva som er riktig for deg :-)

 5. Hei,
  Vil bare tipse deg om å bruke lårstrømper istedet for strømpebukse under kjoler:) Det har blitt redningen min!

 6. Oi! Endelig en som meg på mange punkter! Takk for du finnes, fine Anja!

 7. Jeg er helt enig med deg. La folk få gjøre som de selv vil. Blir sjokka over å høre at folk mener så mye om dine valg. Drit 5-0 i de og gjør det du selv føler for. Jeg heier på deg

 8. Så innmari enig med deg i mye av det du skriver her! Er hjemme i barselpermisjon med baby på snart 4 mnd nå! Har ikke vært på en eneste kafétur med baby ( har vært flere turer uten baby med venninner )og er heller ikke med i barselgruppe, babysang eller noe slikt. Man må gjøre som man vil og selv synes er best! Ikke følge strømmen

  1. Anja Johansen

   Hey u =) Ja alt, uansett det ene eller det andre, er riktig for hver enkelt. Gratulerer med den lille :) Klem

 9. Jeg har aldri kommentert her før,selv om jeg leser bloggen din ganske jevnlig. Tankene dine rundt dette er så gjenkjennelig! Jeg kunne vært mora di i alder, men jeg følte akkurat det samme da jeg fikk mine barn for 30 år sia. Normen er at man må være så sabla sosial og går utfra at alle har glede og nytte av det.Sånn er det ikke faktisk. Jeg var ikke med i barselgruppe eller traff andre mødre på dagtid på «kaffeslaberas» for å snakke om unger, bleier og nattevåk. Jeg snakket med mora mi ,mannen min og helsesøster hvis det var noe jeg lurte på da de var babyer, og hadde jo også venninner med barn. Følte ikke at jeg hadde behov for å treffe andre mødre,bare fordi de også var mødre. Jeg hadde mine egne venninner med eller uten barn, som jeg traff i andre sammenhenger.
  Det mest irriterende som finnes, er folk som tror de vet hva som er best for deg.
  Gjør det du føler er riktig for deg Anja og lykke til videre

  1. Anja Johansen

   Digger at du er her inne, og følger med selv om du «kunne vært mora mi i alder» som du sier :)! Takk for at du deler det du føler og tenker, det setter jeg pris på. Klemmer

 10. Okay.. her kommer mine tanker om dette tema. Du vil kanskje ikke høre andre sine meninger heller, men så oppfordrer du jo på en måte til dialog/svar når du har en blogg med kommentarfelt.. eller?
  Har fulgt bloggen din siden du fikk Frøya, og selv om du deler veldig små innblikk i livet, så får man jo etter hvert et inntrykk av en person. Kan hende at dette er feil, men dette er inntrykket jeg har dannet meg av deg igjennom dine sosiale medier…

  For å ta noen eksempelet.. Etter at du fikk Frøya, og det skar seg med ammingen har du skrevet mange innlegg om at mme er vel så bra/du vil ikke amme/du trenger ikke høre på alle andre for du vet best.
  Denne runden har du skrevet at dere ikke ønsker besøk på sykehuset blant annet fordi du ønsker ro til å få til ammingen, som ikke ble en god opplevelse sist..

  Du skrev for lenge siden om presset til å få flere barn. Du ville ikke ha flere barn, og syns det var fint med en. Det er selvfølgelig lov å ombestemme seg, men i nyere tid kommer det frem at du sleit en del i ditt første svangerskap, og egentlig er ganske redd for å gå igjennom det samme igjen med frykt for en ny prematur fødsel, sykehus, osv..

  Folk mener for mye maten gravide spiser.. Det er for mye press, folk må slutte å blande deg. Så kommer det frem at du hadde det veldig vanskelig med disse tingene selv i første svangerskap…

  Poenget mitt med disse eksemplene er at du har en tendens til å gå til angrep på ting som skremmer deg, alle andre presser, alle andre bryr seg, alle andre har meninger….
  Det er mye som er sårt rundt graviditet og foreldrerollen (for mange), og ja det er mange meninger.. så jeg tror du er så i mot barselgrupper fordi du syns dette med andre sine meninger veldig vanskelig. Du tar det fort som kritikk kanskje?
  Du har vel også skrevet at du ikke ville være med i noen barselgruppe fordi du syns det var veldig vanskelig å forholde seg til at Frøya lå etter på en del ting (som selvfølgelig er helt naturlig for en prematur). Og den grunnen til å ville holde seg unna, kan jeg faktisk forstå kjempegodt!

  Nå skal det sies at jeg aldri hadde stelleveske selv heller, da min vanlige væske fungerte helt fint. Sikkert noen som syns det var rart, men kan ikke huske at jeg enset andre sine meninger om det engang. Jeg var på babysang, men syns egentlig det var ganske kleint. Gikk aldri på babysvømming.. Men igjen, følte aldri dette som noen stor greie.. så det er fult lovlig å ha forskjellige meninger om en ting, og det går somregel helt fint selv om man velger å gjøre ting litt forskjellig. Men det er også lov å kalle en spade for en spade….

  1. Anja Johansen

   Hei :) Duuu, hehe nei, du må jo skrive det du mener :)!
   Føler på ingen måte at jeg går til angrep, er jo det jeg prøver å si i dette innlegget, at alle er så forskjellig i denne rollen som gravid eller mor, og alt burde være en del av normalen :) Jeg føler jo at jeg blir litt angrepet fordi jeg ikke velger mye av det mange andre velger under graviditeten eller når de har blitt or. Og nei jeg syntes ikke andres meninger er vanskelige, og har ikke det som grunn til å ikke være med i en barselgruppe. Da har du ikke helt skjønt det jeg prøver å få frem, eller hvordan som gravid/mor. Man må respekte andres valg tilbake også :)
   Jeg har aldri vært interesert i å snakke om babyting og alt som følger med slik som veldig mange ønsker i feks barselgrupper. Jeg ønsket ikke barselgruppe sist gang fordi jeg ønsker ikke være en del av dette med å sammenligne babyer, utvikling, babyting, hva er best eller ikke best osv. Det kan fort skape følelsen av usikkerhet, at man er dårlig mor, at barnet ikke er om alle andre osv. Det ønsker jeg å ta opp med jordmor/lege, min egen mamma eller hvis jeg prater med venninner.

   Det fire år siden jeg ble mor for første gang, og jeg digger at du har fulgt med hele veien! Det er som du sier også at man lærer og forandrer tanker og meninger på veien, og en ting er jo dette med amming, flere barn osv. Amming. Ja? Jeg sleit, jeg hadde ikke melk, og jeg presset meg selv i flere uker uten hell fordi jeg hørte på hva alle andre rundt meg sa/mente om det. Denne gangen vet jeg litt mer hvordan jeg vil takle det hvis det skjer igjen. Besøk på sykehuset: Jeg lot alle komme, alle bidra, ta over, mene og gjøre som de ville. Det har jeg lært av det også, og vet hvordan jeg vil gjøre det denne gangen. Flere barn: Jeg hadde i mange år ikke et ønske om flere barn, og det var ikke planlagt denne gangen. Men når du først finner ut at du er gravid uten å vite det, så gjør det også noe med deg. Men i bunn og grunn så er det helheten men at alle er forskjellige og tar forskjellige valg når de er gravide eller blir mødre, og jeg syntes at normalen er det alle og en hver velger :) Barsel, ikke barsel, mye besøk eller ikke besøk, amming eller ikke, osv <3

   Klem

   1. Takk for svar. Bare så det er sagt, så er jeg enig i mye av det du skriver, og syns du har en fin blogg. Det er også helt greit å velge annerledes, men jeg blir litt «matt» når jeg stadig får inntrykk av at det er «Anja mot verden». Kanskje jeg tolker deg feil…..
    kommer nok uansett til å fortsette å følge deg frem mot fødsel, da jeg er gravid med nr. 2 selv.. Gratulerer med snart nådde 34 uker. Håpe må jo selvfølgelig være å gå til termin, men ved uke 34 er du jo på mange måter i mål. Ønsker deg også en god fødselsopplevelse, og barseltid.

   2. Anja Johansen

    åååe gratulerer til deg :) Så koselig <3
    Hehe ja vet, uke 34 har vært et mål lenge, og nå håper jeg på termin ;) Klem

 11. Alle mødre og folk generelt må få gjøre det som er best for seg og som føles riktig.
  Men jeg har et spørsmål til innlegget, ingen kritikk, bare lurer. Snakker du ikke sammen med venninner, gjerne de som har barn, om barna dine? Evt graviditet? Jeg har to barn og mange venninner med barn. Vi snakker om alt mellom himmel og jord, deriblant mye barn. Det er så godt å lufte tanker med hverandre og spørre om råd. Ingen hemmelighet at barn kan slite en ut og da er det ofte godt å høre om andre med lignende problem. Hadde vert helt «lost» jeg om jeg ikke hadde andre likesinnede

  1. Anja Johansen

   Hei hei =) Hehe joda jeg snakker noe om det, men det er ikke det jeg snakker mye om, eller velger å snakke om. Vi snakker jo om Frøya til venner, familie, og småprat her og der :)
   Jeg har to venninner her i Oslo med barn, og to i Bergen. Generelt har jeg flertall av venner uten barn :)
   Heh eja helt enig, jeg hadde vært lost på mye men hvis jeg tenker tilbake på hva jeg spurte om når jeg fikk Frøya, så var det lite, og hvis det var noe så tok jeg det med mamma, legen, eller hun ene venninnen min som da hadde barn selv.
   Når hun ene venninnen min spurte om råd etter ta hun ble gravid ønsket jeg ikke preppe hun full med alt jeg hadde gjort og ikke, fordi jeg tror og mener at alle har sine måter, alle barn er forskjellig, og noe som funker for meg må ikke nødevendigvis funke for andre, osv :)

   Men joda jeg snakker litt jeg også :) Hehe

 12. AMEN! Takk for dette innlegget. Enig med deg 100% i dette. Heia deg!