«Det som er best er valget om å droppe amming og vaksine»

La meg fortelle deg hva som er best!

En tittel som garantert provoserer og skaper mye debatt. For ha det klart før jeg «setter i gang», så er jeg for vaksine, og skjønner lite av andres valg med å velge det bort. Dem om det, men jeg liker ikke å høre at valget de tar er det beste for alle andre også. Det er noe med det. Den friheten mange tar seg ved å fortelle alle andre mødre hva som er best! Det er best å amme, det er best å spise ditt&datt, det er best å la barnet få friopdragelse, det er best å samsove helt til de er tre år, og det er best å ha rutiner/leggetider etc med en gang den lille har poppet ut. Alle vet hva som er best og tillater seg å preppe deg full av det de mener er best å gjøre når du har blitt mor.

La meg si en gang for alle selv om det vil være hundretusen av mødre som vil fortsette å mene at sin måte er best. Det som er best for deg og ditt barn er ikke nødvendigvis best for alle andre. Det sårer, provoserer og gjør andre mødre usikre på den største jobben de har fått tildelt her i livet. Nemlig det å være mor og gjøre det beste de kan for sitt barn. 

Ammer du ikke, får du høre hvor fæl du er som mor. «Åh ja du har ikke melk, men du kan jo kjøpe/få morsmelk via sykehuset?» Eh nei, jeg vil ikke det jeg. MME blir det folk av det også, og mitt barn (og meg selv) er mme kids. Samsover du ikke nei. huff så trist. Legger du ikke barnet ditt rundt kl 18.00? Bruker du ikke ull innerst? Er du på ferie uten barna ja, herregud hvorfor ble du mor hvis du skulle på ferie uten dem. Lager du ikke maten fra bunn av? Leser du ikke om kvelden? Listen er lang på hva alle andre mener er best og ikke. 

Det er best å amme.

Det er best å føde på sommeren.

Det er best å samsove.

Det er best å føde vaginalt.

Det er best å ha denne vognen.

Det er best å bruke disse klærne når de er nyfødt.

Det er best å kjøpe denne bleien.

Det best å legge babyen rundt kl 18.00.

Det er best å bade de i babyolje før de skal sove.

Det er best å  ha rutiner med en gang man kommer fra sykehuset.

Det er best å bruke bæresele.

Det er best å vugge de søvn.

Jeg har lukket den døren, fordi den gjorde meg syk forrige gang jeg gikk gravid, samt etter at jeg hadde født. Jeg fikk høre at jeg ikke prøvde nok siden jeg ikke hadde melk og måtte benytte mme. Det var galt å la hunden vår være oppi den lille. Jeg var kald og gjorde babyen min usikkr siden vi ikke samsov. Jeg brukte tydligvis også noen pledd som var feil å bruke? Det var galt å reise med babyen tidlig, det var feil å ikke lage maten fra bunn, og det var feil å ikke ha noe spesielle rutiner på kvelden. Gud så mye feil jeg gjorde..

Sånt hører jeg ikke på lenge. Jeg stenger det ute, og det er derfor jeg aldri har vært spesielt interesert i barselgrupper, forumer, café-besøk med ti andre barnevogner, råd om bleier, utslett, rutiner, babycall og hvordan alle andre snakker så høyt om hva DE GJØR SOM ER BEST! Er det rart at mødre er stressa å lurer på hva som er riktig gjøre? Det handler om å gi råd og tips på en ydmyk måte og ikke beordne andre om å gjøre det akkurat slik de gjør det. Ingen er like, og som alt annet handler det om å finne sin vei, sin måte, lytte til seg selv og ta med seg noen ydmyke råd på veien. Ikke gå inn i morsrollen å len deg på alt det alle andre mener er best. Da vil du til slutt sitte med hundre forskjellige grøter, ullplagg, sovemetoder, barnebøker, bleier, en følelse av å ikke strekke til, være mislykket, og at det er noe galt med deg. Det er ingenting galt med deg og babyen din, det er noe galt med de som tar seg friheten med å være bedrevitende om alt som omhandler mammarollen og barnet DITT. Ikke deres barn, men ditt barn. 

Nå skal jeg bruke ordet best der det passer seg å bruke ordet best, og det er på denne måten. Du VET BEST for deg og ditt barn, ingen andre <3

Anja

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

18 kommentarer

 1. Er veldig enig i mye av det du skriver. Og når man sitter på andre siden av et kommentarfelt får man nok mange unødvendig og «harde» kommentarer. Men angrep er vel ikke alltid beste forsvar? I en barselgruppe for eksempel kan jo det du tenker er kritikk være utveksling av erfaringer eller bare prat? Hvis man oppfatter alt andre kommer med av egne meninger/erfaringer/samtale som et direkte angrep er det klart at det blir tungt etter hvert..

  Og som enkelte har påpekt så er morsmelk det som er best for spedbarn, hvis en ser til forskning. Men det betyr jo ikke at det var best for deg! Og det er selvfølgelig viktigst med en frisk mamma, og et barn som får nok næring.

  Får så inntrykk av at alt av råd og tilbakemeldinger treffer (traff?) deg så vanvittig hardt, og at du tar det som direkte kritikk. Men kan det være andre i samme situasjon som deg selv, som bare er kjempeglad for at de har funnet noe som funker, og har lyst til å dele?

 2. Forskning viser at amming og vaksiner er best så det er bare en sannhet man ikke kommer utenom. Ellers veldig enig i at alle mødre må selv finne ut hva som er best for sine barn.

 3. Hei Anja.
  Jeg også følte på mye av det du snakker om, men lærte meg etterhvert å tenke mest på hva jeg selv ønsket for min familie. Det er lett å føle at man ikke helt er der man skal være fordi barnet er prematurt og «treigere» enn alle andre. Det bidro til litt ekstra bekymringer for meg i alle fall. Jeg hadde likevel en flott barselgruppe, hvor alle var forskjellige, men ingen som presset på sine meninger på alle andre. Mer enn noe annet så kunne man spørre å få den informasjonen som man selv ba om. Bare sånn hvis du vil gi det en sjanse, så har jeg en god erfaring ;) Beveger meg inn i en reise hvor jeg deler mange av de samme bekymringene som deg. Det å være gravid, men vissheten om at alt absolutt ikke trenger å gå som en har tenkt. Håper du får den oppfølgingen som du ønsker og at dette svangerskapet går helt til slutten!

 4. Enig i det meste, men når det gjelder vaksiner, er det ikke bare ens eger valg, det påvirker alle! Kanskje kan ikke et kreftsykt barn ta vaksinen, kanskje er det 1 av veldig få barn som ikke har effekt av vaksine?? Her må vi alle som kan, «ta en for laget» og stille opp.
  Nyt svangerskapet og resten av sommeren!

 5. Amen! Signerer på denne!
  (Hilsen hun som har store barn og fortsatt gjør det som er best for våre barn og vår familie)

 6. AMEN!!!

 7. Kunne ikke sagt det bedre selv!!!!

 8. Utrolig bra skrevet! Kunne ikke vært mer enig Godt å høre at du kan stenge mammamafiaen ute!

 9. Enig med deg! Sååå enig! Også når det kommer til vaksine, men der er det faktisk best å vaksinere, kansje den moren som tenker det er best for sitt barn å ikke ta vaksine har en nabo med en nyfødt baby. En nyfødt baby som ikke har fått muligheten til å vaksinere seg. Kan henne det går veldig bra med «even» på 4 som er uvaksinert pga at mor og far er imot vaksiner.. selv om han får meslingene, men stakkar lille nabobaby som blir smittet av uvaksinerte «even» ….

  Ellers er jeg helt enig i at alle mødre vet hva som er best for de og deres barn! Ingen barn er like,

 10. Det ER best med morsmelk (fra sin egen mamma) sett fra et vitenskapelig synspunkt, men det betyr ikke at erstatning er dårlig! Dersom mamma ikke har nok melk, eller ikke får til å amme er jo selvfølgelig erstatning det beste for den babyen! Er så mye rart alle skal henge seg opp i. De fleste mødre vil jo det beste for sine barn, og jeg ser ikke poenget med å rakke ned på andre mødre for de valgene de velger å ta.

 11. AMEN to that! Det er det beste innlegget jeg har lest på lenge, som kommer fra munnen til en mor! Takk Anja, det gjorde meg nesten syk og paranoid sist gang jeg fikk barn, fordi jeg følte meg som en dårlig mor når jeg gjorde ting på min måte. Jeg var ikke god nok for min to åring gikk i bleie når han var to ( for han burde jo gå uten, i følge supermoms) jeg amma lite, jeg brukte sitte del i vogna altfor tidlig, jeg gjorde ditt og datt. Babyen min hadde det best slik vi gjorde det, men dessverre, vi har en mammapoliti til å grine av. Så takk, for at du setter søkelyset på noe så viktig.

 12. Det er best å gjøre det som passer for dere!

 13. Takk for at du sett fokus på dette ❤️ Æ får alltid kommentara som: åja,kor ungan ska vær? (Hjemme med pappaen sin og NEI, han ska ikke pass de, han e like mye forelder som æ ,svara æ hver gang) Koffør får man unga vess man ska reis bort fra de? Det hadde aldri æ klart. And the list goes on and on… koffør syns folk at de har nå rett til å ha ei meining om ka som e best for andre familia?Hilsen 3barnsmamma som om 2 uka reis på den årlige 1ukesferien uten mann og barn om æ nyt det? Ja ✌️☀️ det e den eneste uka i året kor æ ikke ordna og passa på at andre har det bra (ikke fordi ting e skjeivfordelt,men fordi æ e sånn som person) så æ nyt det virkelig.

 14. Kunne ikke sagt det bedre selv !!

  Hilsen trebarnsmamma

 15. Det er jo et biologisk faktum at barn får i seg nødvendige stoffer gjennom morsmelk. Noen ting er objektive sannheter og det er ikke alltid man vet best selv.

  1. Er ikke alltid amming er en mulighet for mor, og bare fordi mor ikke ønsker å legge ut om noe så sårbart dom å ikke kunne amme sin egen unge, så trenger man ikke legge seg opp i det. Alle har sine grunner, og man vet ikke alltid hvilke grunner noen har til de valgene de tar, dermed vet man best selv.

 16. Har aldri kommentert på blogg før men må det nå: YAS YAS YAS! Følg hjertet og magefølelsen! Er så med på det du skriver! Heia heia