Det å være sammen med en toppsvømmer.

Hvis det er noe jeg vet og kan mye om, så er det dette med å være sammen en toppsvømmer. Jeg har et forhold bak med med en olympisk og verdensmester i brystsvømming, og jeg er nå sammen Norges, Nordens, og nr 8 i verden på rygg. Hvordan er det å være sammen en svømmer? Det kommer helt ann på hvor god denne svømmeren er. Hvor mye trening person har og hvor seriøs hun eller han er. Er du god nok til å være med på landsslaget har du flere reisedager enn de som ikke er på landsslaget. Klarer du å kvalifisere deg til store mesterskap har du enda flere reisedager, og er du så god at du faktisk kan leve av svømmingen uten å ha en deltidsjobb, da er du MYE borte. Da er du så god at du må bruke tid på å sponsing, reklame, møter, foredrag og alt som da blir din inntektskilde ved siden av stipender. Er du en god svømmer i Norge har du mulighet til å bli tildelt Olympiatoppen-stipend. Utifra din alder og prestasjon er det ca 2-3 stk som blir tildelt Olympiatoppen stipendet. Lavrans er en av dem. Klarer du feks å komme deg til en finale i et verdensmesterskap(langbane) i svømming (feks 100m rygg) tildeles du et A-stipend fra Olympiatoppen. Dette er det «beste» stipendet du kan få. I noen andre idretter må du ha medalje i feks et VM eller i Worldcup for å få et slikt stipend.

Skjermbilde 2014-08-11 kl. 15.11.13

Det er ingen hemmelighet at det er veldig vanskelig å leve av svømmingen i Norge. Du må være god, og du må være best! Det er ikke som skilandslaget. De har det veldig veldig godt i forhold til svømmerne. Svømmere i Norge som vil leve av svømmingen og virkelig tjene penger til livets opphold må jobbe hardt. Mange må jobbe ved siden av og desverre er det mange som ser at det ikke går i lengden, og slutter. Når mange er ferdig med vgs, vil flytte hjemmefra og virkelig starte livet som en toppsvømmer med fokus kun på svømming kan det blir tøft.  Hvis du ikke er så god at du har sponsrer som ringer deg ned, og du kun får et stipend på 40k i året fra kommunen er det vanskelig å prøve å nå toppen. Svømming er ikke en stor idrett i Norge, men den er en av verdens største idretter. Når Lavrans svømte VM i fjor vinter var det med ca 200 nasjoner. Svømming burde få så mye mer fokus, mediatid,  og øyne rettet mot seg her i Norge.

IMG_6741

Det å være sammen den beste er krevende. For det første er det en stor fordel å trives i sitt eget selskap. Du er mye alene og du er like mye alene selvom du blir med på leir eller mesterskap egentlig. Dere ser hverandre til lunsj og middag og du ser personen sove. På mesterskap bor dere heller ikke på samme rom, så du er alene der også. Hver gang mellom treninger er det soving og det er heller ikke sånn at du kan glede deg til en filmkveld midt i uka, med mindre du starter filmen kl 18. Lavrans er borte hver eneste dag fra 05-14, kommer hjem, spiser, sover og drar igjen kl 1530 før han er hjemme igjen kl 19. Helgen er ikke «helg» for han. Det er trening alle dager bortsett fra søndag, men på søndag har han «egen trening» så da er han å klatrer feks. Klatring gjør han også mellom alle de andre treningene som da er svømmingen med klubben selvfølgelig, styrke, basis og svømming igjen alene med treneren. Lavrans og treneren Sondre har flere treninger utenom klubbtreningene.

IMG_6754

Så har du møter ang spons, reklame, modell og hele den biten der. Det gjør jo at Lavrans til tider er borte hele søndager, kvelder, og må reise vekk midt i uken. Dette gjøres midt i treningstidene noen ganger. Siden han noen ganger ikke får trent pga møter må han ta igjen dette andre dager og tider på døgnet der han egentlig skulle ha sovet.

IMG_3344

Dette blir jo mer et innlegg som handler om det å være en toppsvømmer, men in the end så er stikkordet her for meg: ALENE. 

IMG_2756

Jeg er mye alene. Selvom jeg er med på leir og mesterskap ser jeg han kun litt mer en det jeg ville gjort hjemme. Jeg ser han sove å spise rett og slett. Det som gjør at jeg «overlever» er at jeg trvies veldig godt i mitt eget selskap. Hehe. Han kan ikke ta seg en dag på stranda meg Frøya og meg, og han kan ikke passe på Frøya fordi jeg vil på spa. Selvom hun sover kan det være at hun våkner og da må jeg ta hun. Når han er leir er det noen dager han kun har en trening og kan gjøre hva han vil resten av dagen. Da er Lavrans egentlig så sliten at han bare vil sove. Mer.

IMG_3137

Jeg kjenner Lavrans så godt at jeg vet når jeg skal spørre om svømmingen. Tider, mesterskap, målene hans osv. Når Lavrans har svømt et mesterskap vet jeg om tiden hans var god nok til å si «så bra da». Hvis den ikke var så bra som han ønsket personlig så sier jeg ikke noe. Da later jeg som jeg ikke har sett løpet egentlig. For da er Lavrans så sur at han ikke vil snakke med meg en gang på flere timer. Noe jeg aldri gjør (gjør ingen etter i fjor) er å sammenligne han med andre svømmere. Jeg drev å spurte han gang på gang om en annen svømmer iforhold til han og VM. Til slutt ble han ganske sur å ba meg slutte å gnage på det. Han ba meg vente til etter VM var ferdig, da behøvde jeg ikke lure lengre for da skulle han vise hvor god han var. Det gjorde han og jeg har aldri spurt om den andre svømmeren igjen.

IMG_3270

Jeg kan ikke snakke for andre idretter, men jeg vet at hvis du er sammen en toppsvømmer er du mye alene. Du må ville det, du må sette svømming og personen foran det meste. Men hvis du er som meg, er det å se den du elsker gjøre det så bra i et basseng en «lønningsdag» i seg selv. Den følelsen hadde jeg tre dager på rad når Lavrans svømte VM i fjor. Rekord på rekord og VM finale gjorde at jeg følte at jeg hadde vunnet i Lotto, fått betaling for alle de gangene jeg var alene og var lei. Den følelsen deler jeg med Lavrans. For sånn føler han det også. Det er de tre, fire dagene i året vi får igjen for alt det vi legger ned for Lavrans og svømmingen. Går det ikke bra de dagene kan dere tenke dere selv hvor tom og lei seg man blir. Sammen er vi sterke.

IMG_2488

Skriv en kommentar

1 kommentar

  1. Hei Anja, synes det er utrolig flott og imponerende det dere får til sammen.